By using a palette of soft, Scandi shades, Anja Inderst brought her vision of a cool, contemporary scheme to life.

Before and after cool contemporary kitchen scheme 1

 

Positioned on a corner plot, the Victorian end-of-terrace that Anja and Andreas Inderst fell in love with and bought in 2007 had a unique footprint: the rooms were all quirkily shaped and it had a garage – a rare commodity in London’s competitive housing market. ‘It just oozed character,’ says Anja. ‘I loved the double-fronted layout, but like many houses of that style, the rooms were a bit small and the corner position meant those on one side weren’t very deep.’

 

Before and after cool contemporary kitchen scheme 2

 

To gain extra space and create a large, open-plan kitchen and dining room, the couple applied for planning permission to demolish the garage and extend out to the side, and then knock through to the existing kitchen and playroom. ‘We didn’t design the new space to fill the full width.’ Anja explains. ‘I wanted to save some of the area at the side for a walk-in larder and an outdoor storage cupboard for bikes and garden paraphernalia.’

 

Before and after cool contemporary kitchen scheme 6

Before Image

 

The charm and simplicity of designs from companies such as Plain English really appealed to Anja, and local company Kitchens Upon Thames was able to interpret her ideas: ‘I wanted a light, bright family space that could double up as a place for entertaining in the evenings,’ she says, so when it came to the island design, Anja knew exactly what she was after. ‘It had to be adaptable for many uses,’ she explains, ‘I didn’t want to break up the space with a hob or sink. It’s an ever-changing surface – when the girls are home from school they can sit here and draw while I prepare dinner. And when we throw a party it becomes a bar, serving area and social space for adults to gather around.’

 

Before and after cool contemporary kitchen scheme 3

 

Underfloor heating not only keeps the room warm and inviting, but it also has an aesthetic bonus: the couple didn’t have to spoil the clean lines of the walls with radiators. A smart range cooker is one of the scheme’s statement pieces, and to add subtle colour and texture to the understated palette, Anja choose wood-effect ceramic tiles in muted tones. ‘I wanted the tiles to be as long as possible to replicate real wood planks and shopped around until I found ones that were right,’ she says.

 

Before and after cool contemporary kitchen scheme 4

 

Anja is delighted with the end result: ‘I’m so pleased with the new look; I didn’t want it to be stark or too clinical, but the floor links in all of the other elements, pulling the whole room together.’

 

 Before and after cool contemporary kitchen scheme 5

 

Photography: Fraser Marr

before-and-after-beautiful-kitchen-makeover
Kitchen

Before and after: Beautiful kitchen makeover

Laura Fox’s contemporary family-friendly kitchen is the perfect blend of style and substance.
before-and-after-two-dark-rooms-into-one-bright-kitchen
Kitchen

Before and after: Two dark rooms into one bright kitchen

Catherine Bains knocked two dark rooms into one to achieve the perfect layout for her family’s busy lifestyle in her Victorian home.
before-and-after-open-plan-kitchen-diner-extension
Kitchen

Before and after: Open-plan kitchen-diner extension

Adrian Rowbotham created a fantastic open-plan kitchen-diner by changing the footprint of his home.
before-and-after-cool-contemporary-kitchen-scheme
Kitchen

Before and after: Cool, contemporary kitchen scheme

By using a palette of soft, Scandi shades, Anja Inderst brought her vision of a cool, contemporary scheme to life.
before-and-after-modern-kitchen-with-metallic-mosaic-splashback
Kitchen

Before and after: Modern kitchen makeover with mosaic splashback

Emma Cox has created a modern scheme that is sympathetic to the style of her Edwardian home.
open-plan-kitchen-diner-with-island-unit-and-window-seat
Kitchen

Before and after: Bright, open-plan kitchen diner with window seat

Julie Baird knocked a formal dining room and an old kitchen into one bright space.